Plaça Reial

Plaça Reial is een van de mooiste pleinen in de stad. Ooit stond op deze plek een kapucijnenklooster, maar tegenwoordig zijn onder de arcadebogen vooral restaurants, cafés en clubs gevestigd.

Plaça ReialTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis
AdresPlaça Reial
Openbaar vervoer / metroMetro: Liceu (L3)
OpeningstijdenN.v.t.

Inhoud

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Wat is Plaça Reial?

Plaça Reial is een van de mooiste pleinen van Barcelona. Heel veel Spaanser dan op het ‘Koninklijk Plein’ – als eerbetoon aan de Reyes Católicos (koning Ferdinand van Aragon en koningin Isabella van Castilië) – wordt het niet. De palmbomen zorgen voor een beetje afkoeling op zomerse dagen en met een beetje geluk zit er een gitarist fijne melodietjes te tokkelen. Gemotoriseerd verkeer is op het plein niet toegestaan.

Door de locatie – aan de megadrukke Rambla in het hart van de gotische wijk – is het bijna onmogelijk om dit plein tijdens je stedentrip naar Barcelona te missen. ‘s Avonds gaat het op Plaça Reial geleidelijk over van borrel naar diner naar dansen tot in de vroege uurtjes. En ‘s morgens kun je gewoon weer terecht voor je café con leche op het terras!

Hoe kom je bij Plaça Reial?

Metro: het makkelijkst is om de metro te nemen naar de metrohalte Liceu, hier stopt metrolijn L3. Er zijn meer reismogelijkheden dan alleen deze, dus ik raad je aan om van tevoren op Google Maps te kijken.

Lopen: vanaf het centrum kun je gemakkelijk naar Plaça Reial lopen, het is zo’n 5/10 minuten lopen.

Parkeren: je kunt parkeren bij de parkeerplaats Edén, Carrer Nou de la Rambla, 12. Het ligt op zo’n 100 meter afstand van Plaça Reial.

Adres & plattegrond

Adres: Plaça Reial 08002

Geschiedenis en architectuur Plaça Reial

Het plein werd aangelegd vanaf 1848 op de plek die eerder gebruikt werd als kapucijnenklooster van Santa Madrona. In eerste instantie was bedacht om in het midden van het plein een monument neer te zetten voor koning Ferdinand II van Aragon (1452-1516) ook wel Ferdinand de Katholieke genoemd. Toen koningin Isabel in 1856 naar het plein zou komen kijken en het bronzen standbeeld van Ferdinand nog altijd niet klaar was, werd besloten om een gipsen variant neer te zetten. Burgers vonden er blijkbaar niet veel aan, want niet veel later werd het standbeeld kapotgemaakt en alleen het voetstuk bleef staan, totdat ook dat in 1868 werd weggehaald.

Het plein is een ontwerp van de Catalaanse architect Francesc Daniel Molina. Plaça Reial is zijn bekendste werk, maar hij ontwierp ook het Plaça del Duc de Medinaceli, eveneens gelegen in de gotische wijk. Molina studeerde aan de Escuela de la Lonja, waar ook Pablo Picasso les kreeg.

Het kapucijnenklooster, dat er sinds 1718 stond, werd in 1835 gesloopt. In 1848 begon Molina met de bouw. Het Plaça Reial is een van de weinige ‘gesloten pleinen’ in Barcelona en wordt – op een paar uitgangen naar steegjes na – omringd door gebouwen waar voornamelijk horeca en appartementen in zijn gevestigd.

Fontein

In 1876 ontstond het plan om een monument op het plein te plaatsen, namelijk een grote fontein naar Frans model. De Font de les Tres Gràcies werd in 1892 tijdelijk verplaatst naar de Rambla de Poblenou, maar staat sinds 1926 weer op z’n oorspronkelijke plek.

Fontein Plaça Reial

De lantaarns van Gaudí

De gemeente Barcelona gaf de jonge Antoni Gaudí opdracht om gaslantaarns te ontwerpen voor de hele stad. Het was zijn eerste opdracht voor de gemeente. Dit ambitieuze plan werd echter nooit volledig uitgevoerd: het bleef bij twee lantaarns op Plaça Reial en drie op Pla de Palau. De voeten van de lantaarns zijn van donker marmer en het centrale deel van de paal wordt bekroond met twee opgerolde slangen en een helm met vleugels, symbolen van Mercurius, de Romeinse god van Handel, Reizigers en Winst. In de paal is ook het wapen van Barcelona verwerkt.

Tussen 1982 en 1984 werd het plein gerenoveerd door de architecten Frederic de Correa en Alfons Milà.

lantaarns placa reial gaudi

Eten, drinken, dansen en slapen

Zoals eerder gezegd, is Plaça Reial een perfecte plek om uit te gaan. Of je nu trek hebt in een lekkere borrel met een tapa’tje of een stevige maaltijd. Ik ga het liefst naar Glaciar (op nummer 3), een van de oudste bars aan het plein. Hier zit je goed voor een lekker biertje en meestal zijn er op donderdagavond live optredens.

Wie van R&B, Hiphop en Jazz houdt, zit goed bij Jamboree (nummer 17). Deze club heeft twee zalen waar elke avond van de week goed gedanst wordt. Entree kost 15 euro (een drankje inbegrepen).

Een van de mooiste tenten op Plaça Reial is Ocaña (nummer 13-15). Hier kun je goed eten, op het terras zitten, maar ook een super lekkere cocktail drinken in cocktailbar Apotheke. Op donderdag- vrijdag- en zaterdagavond gaan de deuren van de kelder open en kun je tot ‘s morgens vroeg clubben.
Hoe lekker zou het zijn om na al dat gefeest zo je lekker luxe bedje in te rollen? Als je portemonnee het toelaat is boetiekhotel DO (nummer 1) een absolute aanrader.

Al mijn tips voor lekker eten in Barcelona vind je hier.

Persoonlijke tip

Een speciale tip voor verzamelaars. Op Plaça Reial wordt al sinds begin vorige eeuw een munten- en postzegelmarkt gehouden. Zondag tussen 9.00 en 14.30 kun je snuffelen bij tientallen kraampjes. Hier en daar wordt er ook wat tweedehands kleding en huishoudelijk spul aangeboden.

placa reial markt